Auteur Topic: Bemiddelingskosten terugvorderen bij huurmakelaars  (gelezen 2758 keer)

Offline hvadmin

  • Administrator
  • Newbie
  • *****
  • Berichten: 2
Bemiddelingskosten terugvorderen bij huurmakelaars
« Gepost op: september 19, 2016, 05:10:08 pm »
Nog steeds geven veel huurmakelaars niet thuis wanneer huurders onterecht betaalde bemiddelingskosten terugvragen. De Woonbond biedt huurders vanaf vandaag weer de mogelijkheid om bemiddelingskosten terug te vorderen. Huurders kunnen op de website van de Woonbond een check doen om te kijken of ze kans maken bemiddelingskosten terug te vorderen.

Huurders die de check goed doorlopen kunnen een beroep doen op juridische dienstverlening van de Procedeerwinkel. Zij sturen voor huurders een brief plus concept dagvaarding aan de huurmakelaar. 'Wij horen veel dat huurmakelaars afwijzend of zelfs helemaal niet reageren op terugvorderingsbrieven van huurders. Ze hopen dat mensen het er dan bij laten zitten,' aldus Marcel Trip van de Woonbond. ‘Op deze manier is het voor mensen een stuk makkelijker om door te zetten.' Leden van de Woonbond kunnen met korting gebruik maken van de diensten van de Procedeerwinkel.

In oktober 2015 deed de Hoge Raad de uitspraak dat het vragen van bemiddelingskosten aan woningzoekenden niet mag, wanneer de huurmakelaars feitelijk voor de verhuurder werken. Of de verhuurder hier ook voor betaalt is niet van belang. Toch krijgen woningzoekenden nog steeds onterecht bemiddelingskosten in rekening gebracht. ‘Huurmakelaars doen hun best om de term ‘bemiddelingskosten’ te vermijden, maar vragen vaak nog steeds een bedrag aan woningzoekenden terwijl dit niet mag.’

Sinds 1 juli 2016 zijn kamerzoekers ook beschermd tegen bemiddelingskosten. Kamerbewoners die na deze datum onterecht bemiddelingskosten hebben betaald, kunnen dat dus terugvorderen.

Huurders die bemiddelingskosten voor zelfstandige woonruimte hebben betaald, kunnen bemiddelingskosten binnen een periode van vijf jaar na betaling terugvorderen. Voordat mensen juridische hulp inschakelen, moeten ze eerst zelf een terugvorderingsbrief sturen aan de huurmakelaar.

https://www.woonbond.nl/woning-zoeken-recht/bemiddelingskosten

[bron:woonbond]

 

anything